EQ – varför då?

Boken ”Search Inside Yourself  -  The unexpected path to achieving success, happiness (and world peace)” skriven av Chade – Meng Tan är redan en klassiker.  Där beskrivs i ett kapitel fördelarna med att ha hög emotionell kompetens (EQ).

  1. Arbetsprestation i världsklass – refererat till forskning av Daniel Goleman så visar det sig att EQ är dubbelt så viktigt för att bli framgångsrik på jobbet än IQ och expertiskunskaper. En annan studie, av Martin Seligman (grundaren av den moderna positiva psykologin), har visat att försäkringsagenter som är optimistiska säljer 31% mer än sina pessimistiska kollegor under deras andra år (8% mer första året).
  2. Enastående ledarskap –  modern forskning av Daniel Goleman visar att de emotionella kompetenserna står för mellan 80% och 100% av de särskiljande kompetenserna för enastående ledare. Exempel: inom U.S. Navy visar det sig att de mest effektiva befälhavarna är mer positiva, mer sociala, uttrycker känslor mer, är mer demokratiska och samarbetsvilliga, mer uppskattande och förtroendefulla.  Som experten Wallace Bachman uttrycker det: ”Nice Guys Finnish First”.
  3. Möjlighet att skapa livsglädje – om du har hög EQ har du också förmågan att skapa hållbar lycka för dig själv. Världens lyckligast man, Matthieu Ricard, definierar lycka (happiness) såhär: ”en djup känsla av blomstrande som härstammar från ett exceptionellt sunt sinne… inte bara en lustbetonad känsla, en flyktig sinnesstämning, utan ett optimalt tillstånd att befinna sig i”. Detta optimala tillståndet menar han kommer ifrån att vara ”i djupgående känslomässig balans samt ha en subtil förståelse för hur sinnet fungerar”. Kolla gärna in hans TED-talk om happiness. Det visar sig att samma faktorer som krävs för att träna sin EQ samtidigt ger oss en möjlighet att skapa vår egen livsglädje. Andra sidoeffekter är optimism, snällhet & resiliens.

matthieu-ricard

Det verkar finnas en del som talar för vikten av att vidareutveckla och träna sin EQ – varför inte börja med att mäta din egen EQ för att se hur du står dig jämfört med andra – börja här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>