Öka ditt välmående – omfamna stress

Jag hade förmånen att lyssna på Kelly McGonigal i fredags (på en global ICF-coach-konferens i Malmö). Kelly är forskare, föreläsare och hälsopsykolog från Stanford universitetet. Hon är expert på stress. Det hon kommit fram till, så sent som för ett par år sedan, är att den bästa strategin för att hantera stress är att omfamna den. Vad betyder då det?

Jo, det betyder att istället för att undvika stress och se det som något negativt bör man acceptera och välkomna stress som en signal att något viktigt är på väg att hända, reflektera över varför det som händer är meningsfullt för mig just nu för att slutligen ta kontakt med dina inre resurser för att hantera den uppkomna situationen på det för dig bästa sättet.

Kelly höll ett bejublat TED Talk för ett år sedan på tema ”How to make stress your friend”. Där förklarar hon bland annat att stress bara är skadligt för dig om du själv tror att det är skadligt för dig. Detta kan ju låta lite extremt, men det Kelly menar är att forskning visar att vi mår betydligt bättre om vi väljer att se stress som något positivt, något som gör att vi kraftsamlar och gör oss beredda att ta oss an utmaningar. Det visar sig också att stress gör oss sociala. När stresshormonet Oxytocin utsöndras blir vi mer empatiska samtidigt som vi lockas att nyttja våra sociala relationer för att motverka stressen.

Så, förutom att använda meditation, mindfulness, motion, skogspromenader, yoga osv för att motverka stress, vet du nu att du kan bestämma dig för att låta stress vara en indikator på att något utmanande är på väg att hända i ditt liv – våga omfamna stress!

Är du intresserad av att optimera din emotionella kompetens inom stresstolerans – kolla gärna in hela hennes TED-föreläsning via denna länk.

Kelly

För att lära känna Kelly ännu mer, besök gärna hennes hemsida.

Jag hoppas att du med denna insikt kan bli en mer välmående ledare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>