Varför använda EQ-i 2.0?

Jag har funderat en del på vad det är som gör att jag gillar testverktyget EQ-i 2.0…

Daniel Goleman

Först och främst så beror det ju på att jag gillar konceptet emotionell kompetens (EQ). Ända sedan Daniel Goleman skrev boken ”Känslans intelligens” i mitten av 90-talet, så har jag varit såld. Visst, det krävs ett antal andra kompetenser/förmågor än EQ för att lyckas i livet, men modern forskning blir allt mer tydlig – den emotionella intelligensen/kompetensen är avgörande för hur framgångsrik du blir i livet.

  • Så vad mäter testverktyget EQ-i 2.0?

Jo, den mäter:

”in – ut – mellan – beslut- stress – välmående”

dvs, hur du leder dig själv (inåt), hur effektivt du kommunicerar (utåt), hur bra du är på att interagera med andra (mellanmänskliga relationer), hur effektivt du tar beslut och hanterar stress samt till slut även hur bra du mår.

Allt handlar om att använda sig själv och all sin kunskap på bästa sätt – att bli sitt bästa jag. Jag inbillar mig att detta är avgörande i ett samhälle som vant sig vid att ”trimma” både processer, IT-system och organisationer. Vi måste ju vara ”lean” och göra oss av med all ”waste”. Det betyder i slutändan att vi måste utnyttja den mänskliga potentialen på bästa sätt. Det gör man bäst genom att få maximal utväxling av de människor man har att jobba med, dvs hjälp dem att utnyttja sina emotionella förmågor optimalt.

Det fina med EQ-i  2.0 är att detta test (med tillhörande återkopplingssamtal) ger en fantastisk självinsikt kring de emotionella förmågorna. Det ger en personlig ”benchmark” jämfört med marknaden på femton helt avgörande förmågor för att lyckas i livet. Denna självinsikt ger dig i nästa steg möjlighet att ta beslut – vad behöver jag vidareutveckla för att nå de mål jag har i livet, både privat och professionellt. Du får ett antal verktyg till din hjälp att göra ”emotionell styrketräning”.

  • Finns det några företag som redan insett fördelarna med att använda sig av EQ-i?

Ett av de mest framgångsrika företagen i världen just nu, Google, har använt sig av EQ-i en längre tid. De har insett att det inte bara är viktigt att anställa riktigt skarpa intellektuella personer – de måste också kunna leda sig själva, samarbeta och kunna lösa problem effektivt. De måste helt enkelt ha en hög EQ. Därför har Google sedan många år kört ett antal olika träningsprogram kring EQ, bl a SIY, som även lanseras som ett öppet program som nu sprids över världen. Ledare på Google gör testet EQ-i 360, vilket innebär att ledarens underställda, jämställda och chef, förutom ledaren själv, svarar på de 133 frågorna som ingår i testet. Det gör att ledaren får maximal återkoppling vilket ger en ypperlig möjlighet till självinsikt. Utifrån detta kan man ta fram det personliga träningsprogrammet för optimal utveckling.

  • Hur tränar man då sin EQ?

När man gör testet EQ-i får man en personlig EQ-profil som innehåller ett stort antal förslag på alternativa handlingsstrategier för att träna upp sin EQ. Varje förmåga tränas genom att prova nya ”förbättrade” beteende i olika vardagssituationer. Om du tar hjälp av en EQ-certifierad konsult så kan du få coaching under denna process.

Mindfulness har visat sig vara ett utmärkt sätt att träna upp sina emotionella förmågor från grunden. Mindfulness handlar om att öka medvetenheten om sig själv – genom att betrakta sina egna tankar och sina egna beteende på ett icke värderande sätt.

davidson-490

 

Utvecklingsprogrammet NLP (Neuro-Lingvistisk-Programmering) är kanske det mest effektiva program på marknaden för att träna sina emotionella förmågor. Där får du möjlighet att gå på djupet och titta på ”hela dig”, utifrån ditt högre syfte, din identitet, dina värderingar och övertygelser, dina förmågor, ditt beteende och i vilken miljö du verkar. Du tittar också på hur du ser på dig själv utifrån en tidslinje - hur lever du här och nu kontra hur du levde förr och hur du vill leva framåt. EQ-i kan med fördel användas som input till ett NLP-program för att nå ökad förståelse över ditt nuläge – om man ändå har bestämt sig för att träna kan man ju lika gärna reda ut vad det är man behöver träna på!

Testverktyget EQ-i 2.0 bygger på aktuell forskning inom den positiva psykologin – med syfte att studera det som fungerar. Använd EQ-i för att mäta de ”mjuka aspekterna” av dig själv – de emotionella förmågorna. Våga se dig själv i vitögat och var beredd på ständig vidareutveckling… nå Framgång genom fokus på ditt Välmående.

Läs mer på www.denVälmåendeLedaren.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>